lördag 18 september 2010

Gårdagens mums!



Dagens
lunch vart lite rester från igår.

Igår lagade jag och J två rätters. Först vart det toastskagen, vilket var gott och vi har kvar lite skagenröra som jag är hemskt sugen på nu. Fast jag vet att jag kommer ångra mig om jag frossar i mig det. För snart är det dags för middag.







Till
middag vart det smördegsbakad oxfile med egengjorda klyftpotatisar. Det var första gången vi prövade att laga oxfile med smördeg, så resultatet vart inte lika fint som den bild på
receptet vi hade...hehe..här e våran, i och för sig är den upplagd, men det syns att vi inte riktigt fick till självadegen :)




Så här fint skulle det se ut :)
Antal portioner: 4
Färdigt på: 55 min
Ingredienser
700 g oxfilé
1 pkt smördeg
2 msk portvin
2 st schalottenlökar
200 g champinjoner
2 dl vispgrädde (vi körde me oatlys matlagningsgrädde iställe)
smör
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar

Vi gjorde så här

1. Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.

2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet.

- Det var här vi det inte gick riktigt som vi ville, vi hade nämligen lite för tunn deg så den sprack på två ställen och sås rann ut i formen. Men vi stoppa in den ändå.

4. Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts.

- Vi hade inte heller någon tempmätare så vi körde på känn, men det måste jag säga att vi gjorde riktigt bra för köttet vart perfekt. Vi körde även egna klyftisar oxå!

Allt vart väldigt gott fast inte så fint som det borde, men nästa gång vet vi vad som felade :)

Inga kommentarer: