torsdag 16 september 2010

Hittade nyss det här härliga receptet på

-feel good, feel well-

ska baka de i helgen, kanske till och med att jag hinner imorn



Rödbetsbröd

Just nu har de flesta mataffärerna bra priser på rotfrukter och då får man passa på. Av rotfrukterna kan man t.ex. göra rotmos, morotsplättar m. keso, morotskaka, morotsbullar eller varför inte rödbetsbröd?!?

Det här brödet är enkelt att göra. Tar lite tid (ca 1½ timma), men under tiden brödet jäser kan man göra något annat. Tack vare rödbetorna blir brödet saftigt och det smakar väldigt gott. Innan brödet bakas i ugnen har degen en otroligt vacker rosa färg, men färdigbakat är det tyvärr inte så rosa längre. Jag använde melonkärnor, men har man inte det hemma så går det bra med solros- eller pumpakärnor istället.


1 bröd

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 tsk ekologisk honung alt. socker
  • 6-7 dl ekologisk vetemjöl alt. 4-5 dl ekologisk vetemjöl + 2 dl annat mjöl (t.ex graham-, råg)
  • 2 dl ekologiska rödbetor, grovt rivna
  • 1 dl melon-/solros- el. pumpakärnor
  • ägg, till pensling
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Rör ihop vattnet med jästen och tillsätt salt, honung och olja.
Rör ner mjöl omväxlande med rödbetor och kärnor. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma degen till ett bröd. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda brödet i mitten av ugn i ca 30 min.

Inga kommentarer: